Cirkulær beskrivelse 

Fra tøjaffald til nyt tøj.

Sådan fungerer processen med at omdanne tekstilaffald til nyt tøj
I korte træk består den cirkulære proces i mekanisk genanvendelse af tøj og tekstil af følgende trin: 

1. Indlevering af tekstilaffald 

2. Pre-sortering (genbrugs egnet tøj sorteres fra)

3. Automatisk sortering i materialetype og farve

4. Neddeling 

5. Opkradsning til åbne fibre

6. Spinning af nye garner

7. Produktion af nyt tøj 

Der vil også være en mængde af tekstil affaldet der IKKE egner sig til mekanisk genavendelse, der i stedet kan kemisk genanvendes, samt andet, der kan up- eller downcycles.

Læs mere om de enkelte steps mere indgående under illustrationen. 
LÆS OM SORTERINGEN

PROCESSEN

1

Indlevering af affaldstekstiler/ressourcer:
Der arbejdes med forskellige leverandør af affaldstekstiler. Vi har inddelt leverandørerne i fire overordnet grupper, som symboliseres af de fire lastbiler: 

1. Genbrugsstationer/kommuner
2. Tekstilbranchen
3. Vaskerier
4. Genbrugsbutikker

2

Fordeling:
Tekstiler må ikke ligge i længere tid, da de risikerer at udvikle lugt, ligesom fugt kan få tekstilerne til at rådne. Derfor er det vigtigt, at tekstilerne processeres hurtigt. Der startes med en fordeling, så tekstilerne ikke ligger oven i hinanden, ligesom der hurtigt kan dannes et overblik over mængden på transportbåndet. Der arbejdes med sporing/batch, så det er muligt at følge mængderne.

3

Pre Sortering/for sortering:
Efter fordelingen foretages en pre-sortering, hvor alle genstande, som ikke er tekstiler, vil blive frasorteret. Til dette formål anvendes de nyeste sorteringsteknologier. Herudover vil våde og lugtende tekstiler blive frasorteret.

4

Sortering:
Dette er hjertet af NewRetex’s sorteringsproces. Her sorteres tekstiler i kvaliteter og farver. Igen benytter vi en kendt teknologi, som er videreudviklet, så der er muligt at arbejde med mere korrekte data. Efter data er registret bliver der anvendt robotteknologi til at fjerne de forskellige kvaliteter fra transportbåndet.

5

Neddeling:
Alt efter hvilken proces kvaliteterne efterfølgende skal gennemgå, bliver de neddelt i forskellige størrelser.

6

Separation af tekstiler og knapper m.m.:
For at kunne gennemgå genanvendelsesprocessen, uanset om denne proces er kemisk, mekanisk eller termisk, er det vigtigt, at de ”hårde dele” frasorteres. Det gælder bl.a. knapper, lynlås, pynt m.m.). Dette sker mekanisk.

7

Typer af genanvendelse:
Der er tre overordnede typer af genanvendelse som kan ”omdanne tekstiler til nye fiber”. Det kan enten foregå mekanisk, kemisk eller termisk. De forskellige genanvendelsestyper er afhængige af input, altså kvalitet mens andre er afhængige af farver. Af denne grund sorteres tekstilerne i kvalitet og farve.

Vi tilstræber os konstant at så store mængder kan blive i samme loop, altså at tøj bliver til tøj igen. Nogle mængder bliver dog 'downcycklet' og indgår i nye produktgrupper som f.eks. papir, isolering, plader m.m. mens andre bliver brændt, da sammensætning af kvaliteter ikke kan genanvendes (eller hvis tekstilerne er våde eller beskidte).

8

Færdigvarer klar til forsendelse:
Vi arbejder med dansk eller europæisk setup i forhold til de videre genanvendelsesprocesser, hvor de neddelte tekstiler ender i nyt garn og stof.

9

Genanvendelsesprocessen:
Selve genanvendelsen foretages af andre virksomheder end NewRetex. Her arbejder vi på et dansk/europæisk setup for at sikre viden og udvikling i nærmarkederne. Derudover spares der CO2, samt ved det affald vi genererer, må vi også selv forholde os til princippet.

10

Traditionel tekstil proces:
Nu starter den traditionelle tilvirknings-proces hvor garn, metervarer etc., bliver til et færdigt produkt. Det kunne f.eks. være en t-shirt.

11

Take Back system:
Der arbejdes på et Take Back-system, som gerne skal fungere i samarbejde med andre virksomheder, som ønsker at aftage tekstiler. Det kunne enten være til direkte genbrug (førsteprioritet) eller alternativt ved at sende det resterende til genanvendelse.
KONTAKT OS NU

NewRetex News – fra affald til nyt tøj

Sign up og følg med i udviklingen indenfor genanvendelse af tekstiler.